BHA kwasy beta hydroksylowe

...to grupa eksfoliantów chemicznych rozpuszczalnych w tłuszczach.
W kosmetyce stosuje się tylko jeden rodzaj kwasu BHA - kwas salicylowy. 
Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego

, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.

 

Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.

Działanie kwasu salicylowego na struktury skóry polega na:

  • oczyszcza gruczoły łojowe (tzw. oczyszczanie porów skóry) z zaskórników i zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków
  • przyspiesza proces gojenia ognisk zapalnych (np. zmiany trądzikowe) i podrażnień
  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiała warstwę rogową naskórka
  • dzięki efektowi złuszczania komórek naskórka zmniejszają posłoneczne i pozapalne przebarwienia (mechaniczne usuwaniu melanocytów z warstwy podstawnej naskórka)
  • zwiększa skuteczność działania innych preparatów kosmetycznych- skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte
  • zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe.


CENNA UWAGA!!! 
Po zastosowaniu preparatów zawierających hydroksykwasy nie należy opalać się, a preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące.

Ceny wahają się od 160 PLN do 250PLN. W zależności od okolicy ciała.